Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ταινίες που κατέστρεψαν τον γυναικείο εγκέφαλο


Επέστρεψα. Το προηγούμενο ποστ-κεραυνός, για το οποίο ζητάω τη συγνώμη του αναγνωστικού κοινού λόγω του κάπως χμμμ.... ψιλοσάϊκο-οργισμενο-παθιασμένου χαρακτήρα του, γράφτηκε σε μια σκοτεινή σπηλιά την ώρα που έπαιζα μανιασμένα Μπαχ σε ένα εκκλησιαστικό όργανο φορώντας μια μαύρη κάπα σαν μαθητής της σχολής Χόγκουορτζ, με βλέμμα θολό. Ας βγούμε λοιπόν από την σπηλιά του σκότους δειλά στο φως, με θέμα τις ταινίες που κατέστρεψαν τον γυναικείο εγκέφαλο.

1. Μπρίτζετ Τζόουνς (και τα δύο)

Μου αρέσει η Μπρίτζετ Τζόουνς; Ναι. Την έχω δει δεκάδες φορές; Ναι. Έχω κάνει και εγώ το τεστ "σου ταιρίαζει ο Χιου Γκραντ ή ο Κόλιν Φερθ"; Ναι. Αλλά οκ, ας βάλουμε και λίγο τη λογική μας να δουλέψει για να βρούμε το υπόγειο λάθος μήνυμα. Η Μπρίτζετ είναι μια στρουμπουλή τριαντάρα με μαλλί άχυρο, ψιλοχαζούλα, αδέξια, ακατάστατη, μπεκρού, η δουλειά της είναι κάτι σαν του ρεπόρτερ Τσίλι σε γυναίκα, καταζητούμενη του fashion police, δεν ξέρει να βράζει ούτε αυγό, και στην δεύτερη ταινία αποκτά και ποινικό μητρώο. Και πού είναι το πρόβλημα; Πουθενά. Τώρα έρχεται το πρόβλημα. Στην ποδιά της Μπρίτζετ σφάζονται παλικάρια. Και όχι τυχαία παλικάρια, αλλά δύο από τους ωραιότερους άντρες του Χόλυγουντ. Ο ένας πανέμορφος, ζάμπλουτος, γοητευτικός παρουσιαστής. Ο άλλος πανέμορφος, ζάμπλουτος, γοητευτικός δικηγόρος. Και το μήνυμα είναι: ω εσύ απλή μετριότητα της διπλανής πόρτας, μην συμβιβαστείς με τον τεχνικό που ήρθε να σου φτιάξει η τηλεόραση, ούτε με τον δημόσιο υπάλληλο που σου προξενεύει η ξαδέρφη σου. Μην δεχθείς ίχνος κοιλίτσας και αραίωσης. Ένα εξοχικό στη Λούτσα δεν είναι αρκετό. Ο σικ διευθυντής σου, ο παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων και ο οσκαρούχος ηθοποιός πεθαίνουν να κατεβάσουν τις τεράστιες μπεζ κιλότες σου. Γιατί; Γιατί έχεις καλή ψυχή...
(Εδώ μια μικρή παρένθεση...Έχουμε φάει στη μάπα χιλιάδες ταινίες όπου ο φύτουκλας, άσχημος, άβγαλτος, αδέξιος πρωταγωνιστής ρίχνει μοντέλο-μαζορέτα απλά γιατί στην βραδιά της αποφοίτησης έκανε κάτι πολύ κουλ. Η Μπρίτζετ είναι μια σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτή την αντρική πλύση εγκεφάλου)

2. Pretty woman

Πόρνη που πιάνει της μπότες της με παραμάνα και συναναστρέφεται κοκάκηδες γνωρίζει υπερευαίσθητο χρηματιστή γιάπη, πάνε στην όπερα, κάνουν σεξ πάνω σε ένα πιάνο, και λίγο πριν αυτός μπει στο αεροπλάνο αποφασίζει ότι θέλει να περάσει την ζωή του μαζί της. Ευτυχώς εκεί τελειώνει η ταινία γιατί λίγο μετά θα είχαμε τα εξής : μάνα γιάπη αποκληρώνει γιάπη, γιάπης απολύεται, γιάπης γίνεται πρωτοσέλιδο, σόι γιάπη δεν τον καλεί στο thanks giving, γιάπης τα παίρνει κρανίο, κατηγορεί "αυτή την πουτάνα" για την τροπή της ζωής του, τριγυρνά στους δρόμους τραγουδώντας "ήσουνα τι ήσουνα μια παξιμαδοκλέφτρα", πόρνη δυστυχεί και τρώει ξύλο ότι και να κάνει, σκοτώνονται την ώρα που αυτός οδηγάει πιωμένος το υποθηκευμένο φορτηγάκι τους κάπου στο Κλήβελαντ. Εγώ αυτή τη στιγμή σηκώνω χέρι και δηλώνω με τσαμπουκά ότι έχω κλείσει τον πρίγκηπα Harry της αγγλίας κι αν τολμήσει καμιά μαλάκω να χωθεί θα πιαστούμε ποστίς με ποστίς. Πόσο ρεαλιστικό είναι τώρα αυτό; Δεν είναι κακό να ονειρεύεσαι για να περνάει η ώρα ότι καποια στιγμή θα σκάσει μύτη στην ζωή σου μια εξαιρετική φορολογική δήλωση και θα αγοράσεις στους γονείς σου πισίνα, αλλά η υπερέκθεση σε ταινίες τύπου "να ο σωτήρας μου" έχει δημιουργήσεις χιλιάδες προικοθήρες που ξεφυλλίζουν τα κοσμικά ένθετα ψάχνοντας για εργένηδες. Η μόνη περίπτωση που μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί και να σου σκάσει γόνος οικογενείας-γαλαζοαίματος-λεφτάς είναι να έχεις ολοκληρώσει μια σημαντική θητεία σαν παρουσιάστρια μεσημεριανής ζώνης, δεν ξέρω ακριβώς τι παίζει από ένσημα, ρωτήστε τον Αυτιά.

3. Before sunrise - Before sunset

Δυο γνωρίζονται σε τραίνο, "αγαπιούνται" (και καλά...) και έρχεται το sunrise και φεύγουνε. Στο δεύτερο, καμιά δεκαετία μετά, έρχεται το sunset και φεύγουνε. Πώς να γράψω πώς, με τόση αδρεναλίνη!! Οκ, είναι ωραίες ταινίες, αλλά το υπόγειο καταστροφικό νόημα είναι μακράν πιο ύπουλο από των δυο προηγούμενων. Σε ωθεί στη δημιουργία ενός εξιδανικευμένου απωθημένου που έρχεται αντιμέτωπο με οτιδήποτε αληθινό. Σοβαρά τώρα, πόσο μπορείς να ξενερώσεις με κάποιον πριν φέξει; Δεν έχεις μυρίσει ούτε την πρωινή ανάσα του. Δεν τον έχεις δει να κόβει ατσούμπαλα τα νύχια των ποδιώνε. Δεν έχεις δει μια υποψία καφέ (και δεν μιλάω για το ρόφημα) στο βρακί του. Οπότε ο τύπος με τον οποίο κάπου-κάπως-κάποτε ανταλλάξατε ένα παθιασμένο βλέμμα και είπατε και δυο μπαρούφες είναι ο ιδανικός, ο τέλειος, ο γαμάτος. Είναι η τάπα που κερδίζει και σίγουρα θα τα έκανε όλα σωστά. Ενώ ο έρμος ο καθημερινός κοινός θνητός γκόμενος είναι ένα πλάσμα που ξυπνάει με τσίμπλες, αργεί στα ραντεβού και κάνει λάθη. "Ο τύπος που μου χάρισε ένα εισιτήριο λεωφορείου το 2005 δεν θα ξέχναγε ποτέ τα γενέθλιά μου!!! Θα με είχε βασίλισσα σου λέω, απορώ τι κάνω εγώ μαζί σου!!!"


ΚΑΙ Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ..................

4. Sex and the City (σειρά, ταινίες, τα πάντα όλα)

Νιώθω διχασμένη τώρα...Έχω δει κάθε επεισόδιο από δεκάδες φορές. Απλά δεν μπορώ να αντισταθώ, παρόλο που εκείνη την ώρα καταλαβαίνω ότι πρόκειται για μια διασκεδαστική αλλά άκρως παραπλανητική μπαρούφα ολκής. Είναι τόσο μεγάλη η καταστροφική δράση αυτής της σειράς στον γυναικείο εγκέφαλο, που θα πρέπει να βάλω και παραγράφους με αρίθμηση για να μην χαθώ στα νοήματα.

α. Carrie και Mr Big
Κάποια μέρα οι δημιουργοί του Sex and the city θα σταθούν μπροστά στον Θεό. Και θα πρέπει να λογοδοτήσουν για ένα και μοναδικό πράγμα. Την φράση "Είμαστε όπως η Carrie και ο Mr Big". Είναι η παγκόσμια νούμερο ένα δικαιολογία για πάσης φύσεως κακές πληγωτικές σχέσεις. Είμαστε όπως η Carrie και ο Mr Big σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση αυτός ο τύπος μου έχει βγάλει την πίστη, με έχει ακυρώσει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο αλλά τον αγαπώ ακόμα και συνεχίζω γιατί είμαστε αδερφές ψυχές και εύχομαι να το καταλάβει στο ΚΑΠΗ τουλάχιστον, για να πάμε και καμιά εκδρομή στην Τήνο πριν πεθάνουμε.
Μπρονξ..."Ο Bobby-the killer-G πιάστηκε πάλι για κατοχή όπλου, εμπόριο ναρκωτικών και μαστροπεία και μπήκε για έβδομη φορά φυλακή. Αλλά δεν ανησυχώ, ξέρω ότι με αγαπάει γιατί είμαστε όπως η Carrie και ο Mr Big".
Λονδίνο..." Ο James έμεινε πάλι άνεργος γιατί τον πιάσανε να πίνει. Τώρα περιμένω το τρίτο παιδί του και πάλι δεν έχουμε λεφτά να παντρευτούμε. Μπορεί να δουλεύω με την κοιλιά στο στόμα αλλά δεν ανησυχώ, ξέρω ότι με αγαπάει γιατί είμαστε όπως η Carrie και ο Mr Big".
Καμπούλ..."Ο Ali πιστεύει ότι διατηρώ δεσμό με αυτό τον κύριο που πέρασε χτες έξω από την πόρτα μας. Αύριο έχει οριστεί ο λιθοβολισμός μου για τις 2. Αλλά δεν ανησυχώ, θα το μετανιώσει, ξέρω ότι με αγαπάει γιατί είμαστε όπως η Carrie και ο Mr Big".
Σέρρες..."Ο Τάκης με χώρισε για πέμπτη φορά αυτό τον χρόνο. Η μητέρα του του είπε ότι είναι μόλις 38 χρονών και δεν χρειάζεται να ζορίζεται. Όταν έρθει η στιγμή και μεγαλώσει, θα του βρει αυτή κοπέλα από σπίτι. Αλλά δεν ανησυχώ, ξέρω ότι με αγαπάει γιατί είμαστε όπως η Carrie και ο Mr Big".
Συμπέρασμα: όπου ακούς πολλά Carrie και Mr Big αργεί να ξημερώσει...

β. Παπούτσια
Οκ, τα παπούτσια είναι ωραία. Άλλα σε ομορφαίνουν, άλλα σε βολεύουν, άλλα σε ενυπωσιάζουν. Ως εκεί..Στην μετά sex and the city εποχή τα παπούτσια έχουν αναχθεί σε κάτι το θεϊκό. Πώρωση με της μάρκες. Τεστάκια στο facebook ποια γόβα Laboutin είσαι. Φωτογραφίες με παπούτσια. Όνειρα ζωής που αφορούν παπούτσια (!). Ας ηρεμήσουμε λίγο...Παπούτσια είναι, όχι η φιλοσοφική λίθος.

γ. Σαμανθισμός
Σαμανθισμός είναι το κίνημα των "τα σπάω", επιδεικτικά υπερερωτικών, επιδεικτικά υπερανεξάρτητων γυναικών, η αυτοπεποίθησή μου φαίνεται από το διάστημα, είμαι σκληρό καρύδι, κάνω τους άντρες κομπολόι, δεν έκλαψα ποτέ και άλλα τέτοια γραφικά. Απλά δεν με πείθει..Τον ασπάζονται κυρίως πουρέιτζερς που μείνανε ρέστες και κάπως πρέπει να δικαιολογήσουν αυτό το γεγονός με πιο fashion και εύπεπτο τρόπο. Πόσες πραγματικές Σαμάνθες έχω γνωρίσει ως τώρα; Τέσσερις; Τρεις; Δύο; Μία;;;; Βασικά μόνο αυτήν στην τηλεόραση..



Και τώρα κάποια καλά παραδείγματα που αντί να σε χαζέψουν σου ανοίγουν τα μάτια...

Legally blonde
Η Elle, χαρωπή και έξυπνη, αλλά όχι ιδιαίτερα φιλόδοξη κορασίδα με αγαθοσύνη και ροζ ψυχοσύνθεση- έπιπλα-ρουχισμό έχει τον συμφοιτητή και φίλο της Warner κορώνα στο κεφάλι της. Ο Warner πιστεύει ότι μπορεί και καλύτερα σύμφωνα με το πλάνο της ζωής του και η Elle παίρνει πόδι εντελώς έξω από το μπλε (out of the blue). Ας πούμε πως την νιώθω..
Προσπαθώντας αυτή να γίνει το κάτι παραπάνω αρχικά για να ταιριάξει στο πλάνο του, μπαίνει στο Harvard και γίνεται μεγάλη δικηγορέσα. Και της αρέσει..Στην πορεία καταλαβαίνει πως αυτό που νομίζουμε ότι θέλουμε είναι συχνά κάτι λιγότερο από αυτό που όντως μας αξίζει. Η κατάλληλη ταινία για υπερβολικά αγαθιάρες.

Οι γέφυρες του Μάντισον
Μεσήλικη νοικοκυρά που βαριέται γνωρίζει μεσήλικα φωτογράφο (ο άντρας της λείπει βεβαίως βεβαίως...). Και ενώ εδώ θα περίμενε κανείς σύμφωνα με την κινηματογραφική λογική να τα τινάξουν όλα στον αέρα και να τρέξουν προς το ηλιοβασίλεμα παρέα με τα πι τους, γίνεται το εξής κινηματογραφικά παράλογο, αλλά ουσιαστικά λογικό. Ο φωτογράφος φεύγει, ο άντρας της γυρνάει και η ζωή (όση απομένει τέλος πάντων) συνεχίζεται. Η κατάλληλη ταινία για υπερβολικά παρορμητικές.

Ο γάμος του καλύτερού μου φίλου
Τύπισσα μαθαίνει ότι ο κολλητός της παντρεύεται, ξαφνικά θυμάται ότι τον θέλει και αποφασίζει εντελώς εγωιστικά να του χαλάσει τον γάμο. Με τα πολλά, και αφού η νύφη της ρίχνει και ένα χέρι ξύλο, το χωνεύει ότι ο γαμπρός την άλλη θέλει και κάθεται στα αυγά της. Η κατάλληλη ταινία για υπερβολικά εγωίστριες.





16 σχόλια:

  1. Γγι'αυτο κι εγω αποφευγω τα αμερικανικα, γιατι ολα σχεδον ειναι καταστροφικα για τα στανταρ μου (τα ανεβαζουν). Αντιθετα, τα βρετανικα ειναι συχνα πιο down to earth. Παραδειγμα, Περηφανια και προκαταληψη. Αγορι τη σπαει σε κοριτσι. Κοριτσι τη σπαει σε αγορι. Familiar! Το κανουν γαργαρα, ακουνε το ενστικτο και τα φτιαχνουν, γιατι τη βρισκουνε κι ετσι βρε αδερφε-which is Non Familiar. Και ειναι non familiar γιατι ολοι και ολες την εχουν δει Bridget,Julia Roberts κτλ οπως σοφα τα ειπες. Ασταδγιαλα, τα παλιοαμερικανικα μας καταστρεφουνε, συγχιστηκα παλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. na blepeis tis 3 xarites...itan oi kaliteres ;) elpizo mono na tis prolabes :P :P

    Lonely

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντάξει για τις γυναίκες. Για τους άνδρες τι συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν, αν έχουν δει όλες, κάποιες ή καμία από τις συγκεκριμένες ταινίες; (Προσωπικώς ανήκω εις την κατηγορίαν "καμία" με εξαίρεσιν 2-3 ζάπινγκ εις το Sex & The City εις τα οποία άντεξα έως 5 λεπτά το πολύ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε,μα τώρα είναι ταινίες αυτές; Ενώ εμείς τα αγοράκια άντε να δούμε κανά ράμπο το πολύ πολύ να κάνουμε καμιά ταρζανιά άντε και καμία αμερικανιά και να νομίζουμε ότι στα αμερικάνικα κολέγια γίνονται τα τεράστια όργια και μετά κρυφά να κλαίμε, άντε σου λέω να δούμε και κανά γκαγκστερικό και να μιλάμε κοφτά και με ψηλά το κεφάλι. Όχι,όχι δεν παραμυθιαζόμαστε εύκολα εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρεεεεε....σου είπα ότι σε λατρεύω; Στο λέω τώρα! καλύτερη ανάλυση κι από τον Τιμογιαννάκη έκανες χρυσή μου!

    Ηρακλή Πουαρό και είμαστε όλες μια χαρά!

    Τα σέβη μου εκ βάθους καρδίας χρυσόστομη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aphtha θα ήθελα πάρα πολύ να συμφωνήσω στα περί ευρωπαϊκού κινηματογράφου, αλλά η αλήθεια είναι πως είμαι πολύ B (μπι) ατομάκι και έχω ταράξει τα american pie, road trip κλπ... Τώρα όμως το πνεύμα μου θα λάμψει!!! Το περηφάνια και προκατάληψη δεν μου άρεσε γιατί έχω διαβάσει το βιβλίο....Τς......Πνεύμα!!!

    Lonely τις πρόλαβα δυστυχώς...(δυστυχώς γιατί μεγαλώνουμε). Αλλά δεν τις πολυθυμάμαι ευτυχώς (ευτυχώς γιατί δεν μεγαλώνουμε και τόσο πια..)

    Konstantine Kantakouzine εξαρτάται...Αν κάποιος άντρας έχει δει τις παραπάνω ταινίες από μόνος του είναι οκ, είχε περιέργεια και μπράβο του που είναι και άνετος. Αν έχει δει έστω τις μισές παρέα με την γκόμενά του αγκαλιά είναι απλά μουνόδουλος.

    Kathystera ναι, δεν παραμυθιάζεστε...Βγήκε το 300 και διπλασιάστηκαν οι συνδρομές στα γυμναστήρια. Πήδηξε ο Σόγιερ από το Λοστ και γεμίσαμε άντρες με ξανθό καρέ σαν του X-man. Καλά, δεν το συζητώ για τα επικά, που άμα δείτε κάνα Μπρέιβχαρτ σκοτώνετε τα κουνούπια με ένα ύφος λες και είναι τέρατα της αποκαλύψεως.

    Γαμάει και δέρνει ω ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!! Ηρακλή Πουαρό; Χμμμ...Στην δική μου περίπτωση κίτρινος είναι και είναι μπελάς ο Μπομπ Σφουγγααααααακης και όλα κυλάνε ρολόι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και μη ξεχνάμε βεβαίως για τα εγχώρια θύλεα το τεράστιο κεφάλαιο που λέγεται "Αθάνατος Ελληνικός Κινηματογράφος"...
    Φανταστικό ποστ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσο δίκιον έχετε... Ενθυμούμαι τας εποχάς που ο Ράσελ Κρόου έσκιζε ως "Μονομάχος" και μου είχαν πει να κάνω "ρωμαϊκό" κούρεμα (αυτό με τις μύτες μπροστά), για να γίνω Κωνσταντίνος ο Μονομάχος http://bit.ly/esne3I

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κοίτα όντως μετά το kick ass έβγαζα κάτι πολεμικές κραυγές στην παραλία. Και μετά τον νονό 2 δούλευα ένα αδιάφορο κουλ στυλάκι αλ πατσίνο αλλά δεν ευδοκίμησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ θα σου πρότεινα να αναφέρεις και το "αγάπε με αν τολμάς" αν έκανες το λάθος να την δεις.Αν δεν την είδες,θα είσαι 60000 εγκεφαλικά κύτταρα πιο υγιής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. stinky racoon αν έμπλεκα και τον "αθάνατο-παλιό-καλό-ελληνικό-κινηματογράφο" δεν θα τελειώναμε ούτε μεθαύριο..Κάτι σκέφτηκα να γράψω για χτυποκάρδια στο θρανίο, όπου η Βουγιουκλάκη σύμφωνα με το σενάριο σε δέκα χρόνια θα άλλαζε πάνες ακράτειας στον Παπαμιχαήλ, αλλά είπα άστο..

    Κωνσταντίνε Καντακουζινέ χαχαχαχ! Ρωμαϊκό κούρεμα;;Δεν ήξερα ότι υπήρχε τέτοια μόδα..

    Kathystera βλέπεις;; Έλα λοιπόν, γράψε τις δικές σου κινηματογραφικές πλύσεις εγκεφάλου γιατί μας έχεις αφήσει εδώ και καιρό στο (αριστουργηματικό βέβαια) ποστ με τα είδη παπάρας. Το κοινό θέλει καθυστέρα!

    Stewie Griffin το "αγάπα με αν τολμάς" δεν το ξέρω τόσο πολύ που αναγκάστηκα να το γκουγκλάρω για να πάρω μια ιδέα περί τίνος πρόκειται. Επίσης δεν έχω δει ούτε το Ημερολόγιο. Νιώθω παράξενα πεφωτισμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. sorry alla na to deis to agapa me an tolmas.. aksizei ola ta kammena egkefalika kutara pou tha apoktiseis! alitheia!
    ti kalo poooooooost!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λάτρεψα την εγκυρότατη ανάρτηση, με την οποία συμφωνώ μέχρι τελείας! Έχω και μια δυό ακόμα να προτείνω, αλλά με έχεις καλύψει, δε μιλάω...
    Πάντως, μη μου πείτε ότι το "αγάπα με αν τολμάς" είναι πιο καμμένο από το "οδός Μαλχόλαντ"!Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια καμμένων κυττάρων (εγώ εν προκειμένω έκαψα τα δικά μου και δανείστηκα και του γείτονα, μαζί με τη ζάχαρη).
    Όσο για τους άρρενες, να μη θυμηθώ που πριν μερικά χρόνια και ιδίως στις μεγαλύτερες κάπως ηλικίες ο Ακάλυπτος και ο Ζάχος Δόγκανος είχαν γίνει είδωλα! Η γραβατιά με τα καρτούν πωλούνταν ως τρελή, ακόμα και στου Foka.
    Φιλιά πολλά, Πασχαλίτσα-Τιμωρέ, χώσε και σώσε!
    (σε σένα έχουν μείνει μπόλικα ωμά εγκεφαλικά κύτταρα, δε σε φοβάμαι!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. χεχε απολαυστικότατο το ποστ. Θα διαφωνήσω μόνο με το "Before sunset" γιατί νομίζω οτι είναι πραγματικά ταινία βγαλμένη απο τη ζωή:)

    Πάντως γενικά νομίζω οτι οι άντρες δημιουργούν περισσότερα κλισε απο τις ταινίες και αυτοκαταστρέφονται περισσότερο. Οι γυναίκες ξέρουν οτι όλα αυτά είναι μα...ς, απλώς τους αρέσει να ρομαντίζονται και να πετάνε σε ροζ συννεφα γιατί ακριβώς έχουν λίγο ροζ μέσα τους όπως και να χει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή