Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Αναζητώντας την αλήθεια - chicken nuggets

Η αναζήτηση της αλήθειας στην οποία είναι αφιερωμένη κάθε μου πνοή, με οδήγησε σε παλιές βιβλιοθήκες, μουσεία, σκονισμένα χειρόγραφα, παζάρια με δύστροπους εμπόρους της ανατολής και εκατομμύρια κινδύνους. Έχω αποδεχτεί όμως τον μυστήριο τρόπο ζωής μου. Η τελευταία μου αποστολή ήταν η ανακάλυψη της αλήθειας γύρω από την προέλευση των chicken nuggets.

Πατέρας των chicken nuggets ήταν ο Νιγέτιος (ή Νιγκέτιος κατά την διάλεκτο της εποχής). Ο Νιγέτιος γεννήθηκε το 27 μ.Χ. κατά την διάρκεια της βασιλείας του Γάιου Καλιγούλα σε μια φτωχική επαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ένα χωριό κοντά στη σημερινή Νάπολη. Ήταν γιος του Τάκιτου, του λεγόμενου και Κοτοπουλά και της Ιουστίνης. Η Ιουστίνη είχε αποκτήσει από τον πρώτο της γάμο με τον Μαξέντιο, έναν εκατόνταρχο, άλλα πέντε παιδιά. Τα μεγαλύτερα αδέρφια του Νιγέτιου είχαν κληρονομήσει την σκληρότητα του πατέρα τους. Πουλάγανε προστασία στα καπηλειά και κάνανε κόντρες με κωλοφτιαγμένα κάρα.

Ο Νιγέτιος μεγάλωνε ήσυχα μέχρι τον θάνατο του πατέρα του Τάκιτου. Ο Τάκιτος είχε μονάδα εκτροφής κοτόπουλων, η οποία πέρασε στα χέρια της Ιουστίνης και των παιδιών της από τον πρώτο γάμο. Οι γιοί του Μαξέντιου συνεχίζανε τις καγκουριές και φέρονταν απάνθρωπα στον ορφανό Νιγέτιο. Τον διώξανε από την αγροικία και τον εγκαταστήσανε σε μια καλύβα στα χωράφια, όπου τον ξυλοφορτώνανε καθημερινά. Τον αφήνανε μέρες νηστικό και για να τον βασανίσουνε κάνανε ολόκληρα τσιμπούσια με ψητά κοτόπουλα μπροστά από την καλύβα του. Τα υπαίθρια αυτά γεύματα ονομάζονταν "βάρβεκα". Από τα βάρβεκα προήλθε αργότερα ο αγγλικός όρος barbecue, καθώς και η ονομασία της Βαρβάκειου Αγοράς, δηλαδή κρεαταγορά.

Όταν τελείωναν τα βάρβεκα, οι γιοί του Μαξέντιου πέταγαν στον Νιγέτιο τις φτερούγες από τα ψητά κοτόπουλα. Ο ρωμαίοι δεν είχαν καμία εκτίμηση για τις φτερούγες. Μάλιστα το να βάλεις κάποιον να φάει την φτερούγα ήταν εξαιρετικά υποτιμητικό. Σήμαινε "είσαι τελείως για τον πούτσο και σε έχω γραμμένο". Έτσι διασκέδαζαν εις βάρος του Νιγέτιου, ο οποίος λιμοκτονούσε και τις έτρωγε μετά χαράς.

Όταν έγινε 18, τα αδέρφια του φοβήθηκαν ότι θα ζητούσε πίσω την περιουσία του πατέρα του. Αποφάσισαν έτσι να τον πουλήσουν σκλάβο για να γλιτώσουν μια και καλή. Ο Νιγέτιος από το πολύ κοτόπουλο είχε βγάλει τεράστια βυζιά και έγινε ανάρπαστος στο σκλαβοπάζαρο. Κατέληξε στο παλάτι του Πόπλιου, ηγεμόνα των Συρρακουσών. Έξυπνος καθώς ήταν, έγινε σύντομα αρχιαεριστής του Πόπλιου, έδινε δηλαδή οδηγίες σε αυτούς που κάνανε αέρα στον ηγεμόνα. Απέκτησε πλούτη και δόξα. Αλλά άμα μάθεις γύφτουλας μια ζωή γύφτουλας θα μείνεις.. Έτσι ο Νιγέτιος ποτέ δεν έπαψε να τρώει αποκλειστικά φτερούγες κοτόπουλου. Αυτή η συνήθεια έκανε εντύπωση στους κοσμικούς κύκλους. Τα νέα φτάσανε μέχρι τα αυτιά του Καίσαρα που κάλεσε τον Νιγέτιο σε ακρόαση. Εντυπωσιασμένος από τους υπερφυσικούς του μαστούς τον έκανε "καλύτερό του φίλο". Ανώνυμοι ιστορικοί της εποχής αναφέρουν πως ο Νιγέτιος σε μια στιγμή οικειότητας μπούκωσε τον καίσαρα με μια φτερούγα κοτόπουλο. Ο καίσαρας εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που οι φτερούγες κοτόπουλου έγιναν το τοπ φαί στη Ρώμη.

Τα χρόνια πέρασαν και η μόδα άλλαξε. Η συνταγή του Νιγέτιου ξεχάστηκε. Επανήλθε στα μεσσαιωνικά χρόνια, εν έτη 1140 επί βασιλείας του Φρειδερίκου Βαρβαρόσσα. Ο οίκος των Χόχενσταουφεν δεν είχε την αίγλη που θα ήθελε. Η μητέρα του Φρειδερίκου, δούκισσα της Βαυαρίας βαρέθηκε να την αποκαλούν νεόπλουτη χωριάτισσα και αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την διακόσμηση για να δείξει ότι έχει γούστο και επίπεδο. Σε μια έκρηξη μεσσαιωνικού extreme makeover gothic palace edition βρήκε στα θεμέλια της εξοχικής της κατοικίας ένα παλιό μπαούλο. Αυτό είχε μέσα το ημερολόγιο του Νιγέτιου και κάποια προσωπικά του είδη. Φαίνεται πως ο επιφανής ρωμαίος είχε εξοριστεί βόρεια εξαιτίας ενός σκάνδαλου με διοξίνες στα κοτόπουλα. Η δούκισσα άλλο που δεν ήθελε. Για να δείξει τη σύνδεσή της με την παλιά ρωμαϊκή αυτοκρατορία και να αποτινάξει τη φήμη του βλαχαδερού από τις Άλπεις διοργάνωνε σικ θεματικά ρωμαϊκά πάρτυ και οι φτερούγες στις ασημένιες πιατέλες πήγαιναν σύννεφο. Οι Χοχενστάουφεν μετά την εικοστή μπύρα ξεχνιόντουσαν και αρχίζανε τις καφρίλες. Γκραβούρες της εποχής που απεικονίζουν αυτά τα πάρτυ τους δείχνουν να τρώνε τις φτερούγες μέσα από κουβάδες. Ήταν βεβαίως ο προπομπός του γνωστού chicken bucket.

Η συνταγή μέσα στα χρόνια έγινε συνώνυμο κύρους. Έτσι, καθώς η ισχύς μετατοπίζονταν από το ένα έθνος στο άλλο, φτάσαμε στην Αγγλία, στα χρόνια της βασιλείας του Ερρίκου Ε', όπου μετά από μια αλλοίωση του ονόματος του Νιγέτιου, πήρε και το τελικό της όνομα: chicken nuggets. Η έναρξη των εμπορικών συναλλαγών με τις Ινδίες της προσέθεσε μπαχαρικά και κατά την εγκατάσταση των πρώτων άγγλων αποίκων στην Αμερική πήρε την τελική της μορφή.

Αξίζει να θυμόμαστε για πάντα την ιστορία του ορφανού Νιγέτιου. Πολλοί αφανείς ήρωες στους οποίους χρωστάμε πολλά ξεχνιούνται. Εγώ είμαι εδώ για να επαναφέρω στη μνήμη των ανθρώπων όλους αυτούς των οποίων τα ίχνη σβήστηκαν από από τον άνεμο της ιστορίας. Επίσης είμαι εδώ για να βγάζω φανταστικές μαλακίες από το καφάλι μου όταν βαριέμαι αφόρητα.

3 σχόλια:

  1. Σοφά λόγια...
    Η αλήθεια επιτέλους βγαίνει στην επιφάνεια...
    Είθε τέτοιες αποκαλύψεις όπως και για την πραγματική ταυτότητα του paddington να διδάσκονται σε κάθε σχολείο ώστε οι ανυποψίαστοι πιτσιρικάδες να παίρνουν μία γεύση της ωμής πραγματικότητας που τους περιμένει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Εμείς οι επιστήμονες-ερευνητές είμαστε ντροπαλοί, οπότε δυσκολεύομαι να μιλήσω για το μέγεθος της κοινωνικής μου προσφοράς.
    Εξαιρετικά εμπεριστατωμένη η ανάλυση του paddington. Συνέχισε τον ωραίο αγώνα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ νόμιζα ότι τα κοτόπουλα "κάνουν βυζιά" εξαιτίας των ορμόνων που τα ταϊζουν.
    Τα ορμόνιαζαν και οι αρχαίοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή