Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Facebook: κάθε καρυδιάς καρύδι (best of karydia)

Δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη συνειδητοποιείς ότι η facebook κοινωνία απαρτίζεται από ομάδες με κοινά χαρακτηριστικά και κάθε προφίλ διαθέτει στις επαφές ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω καρύδια. Ας βγουν τα καρύδια!!! (εδώ είναι προφανές ότι βαριέμαι να γράψω πρόλογο...)

1. Το εμετικό ζευγάρι
Η μια περίπτωση είναι το εμετικό ζευγάρι να έχει κοινό προφίλ, όπως Maria Takis Papatza Aleuropoulos. Εδώ το ζευγάρι μπορεί να αυτοσχεδιάσει με κάθε πιθανή τοποθέτηση ονομάτων όπως Maria Papatza Takis Aleuropoulos ή το ακόμα πιο ουάου Maria Papatza Aleuropoulos Takis με τα επίθετα στην μέση γιατί έσονται οι δυο εις σάρκαν μία. Οτιδήποτε δηλαδή ακολουθεί το μοτίβο Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ, απαραιτήτως με κοινή φωτογραφία που τον χειμώνα είναι στα χιόνια (Bansko) και το καλοκαίρι στην άμμο (Πάρος).
Υπάρχουν βεβαίως και τα ζευγάρια με χωριστά προφίλ. Και πού είναι το κακό; Πουθενά! Κάνει ο ένας κάνα like στον άλλο, ανεβάζει ο ένας βιντεάκια στον άλλο και γενικά μπορείς να αντιληφθείς ότι κάτι τρέχει μεταξύ τους, κρατώντας όμως και μια πισινή ότι αυτοί οι δύο μπορεί να είναι και απλοί φίλοι. Όχι όμως το εμετικό ζευγάρι!! Ο έρωτάς τους είναι τόσο προφανής που δεν χρειάζεται να ψάξεις πίσω από τα σχόλια και τα κρυφά νοήματα. Μπορείς να ακολουθήσεις αυτή τη σχέση από το πρώτο ραντεβού, το πρώτο φιλί, τον ενθουσιασμό, να δεις την αγάπη τους να στεριώνει μέρα με τη μέρα, status με status. Να βιώσεις τον πρώτο καβγά την ώρα που συμβαίνει και μετά το comment της συμφιλίωσης. Μπορείς να νιώσεις το ερωτικό ρίγος στην φωτογραφία προφίλ με κοντινό στο γλωσσόφιλο και να μετρήσεις αντίστροφα μαζί τους τις ώρες που περνάνε χώρια.
Dyo meres makria apo ton thysauro mou, pou allakse gia panta tin zwi mou! tha perasoun agapoula mou tipota den tha xalasei auto pou exoume....
Agapoula mou twra einai mia mera kai 19 wres......eides?
Se mia mera kai 4 wres tha se exw pali stin aggalia mou!
I mia mera perase...Makria sou....:-(
Min klais, se agapw. Mou xarises ton wraiotero mina tis zwis mou....
Ο παραπάνω διάλογος είναι πέρα για πέρα αληθινός. Πολλές εκδηλώσεις λατρείας μετά, και ενώ το εμετικό ζευγάρι κάνει πως αγνοεί την ύπαρξη της φτηνής καρτοκινητής για να λένε τα δικά τους, ακολουθεί αναπόφευκτα το εξής:
Osoi zileuoun tin agapi mas as min asxolountai mazi mas. Ksidiiiiiii!!!!

2. Ο συνωμοσιολόγος
Ο συνωμοσιολόγος ανεβάζει βιντεάκια και άρθρα για πάσης φύσεως συνωμοσίες, από τα εμβόλια που ευθύνονται για το aids, την λέσχη Βάντερμπαρούφεν, έως τους ψεκασμούς και τους αστικούς μύθους. Όταν κάτι από αυτά που ανεβάζει αγγίξει έστω και ένα τοις εκατό την πραγματικότητα, ακολουθεί το status φωνή βοώντος εν τη ερήμω: SAS TA LEGA EGWWWW!! KSIPNISTE REEEE!!!

3. Ο παιχνιδάκιας
Εντάξει, όλοι έχουμε κολλήσει κατά καιρούς με παιχνιδάκια του facebook. Αλλά ο παιχνιδάκιας δεν κολλάει κατά καιρούς. Είναι μονίμως κολλημένος. Και όταν βαριέται το ένα παιχνίδι ή έχει σπάσει κάθε ανθρώπινο ρεκόρ σε βαθμό που να του στείλει ο ίδιος ο Zucherberg μέιλ "stop wasting your time", πιάνει άλλο παιχνίδι. Γνωρίζει πάντα ποιο είναι το νέο hot application και ασχολείται με αυτό. Δεν είναι απαραίτητο ότι ο παιχνιδάκιας έχει άπειρο χρόνο. Μπορεί να θυσιάσει και τον πολύτιμο ύπνο του για να ποτίσει το ηλεκτρονικό μποστάνι. Συχνά κάνει και δεύτερο προφίλ για να στέλνει δωράκια και πόντους στον εαυτό του. Αν δεν έχει δεύτερο προφίλ ζητά απεγνωσμένα τους κωδικούς σου για να αναλάβει αυτός να στέλνει το σανό για τις αγελάδες. Ξέρεις ότι η κατάσταση του παιχνιδάκια έχει γίνει άκρως επικίνδυνη όταν καταλήγει να τσακωθεί μαζί σου γιατί δεν του έστειλες "χιονόμπαλες" τα χριστούγεννα.

4. Ο ψαγμένος
Ο ψαγμένος ανεβάζει μόνο τραγούδια που δεν τα ξέρει ούτε η μάνα τους. Είναι θιασώτης της underground ηλεκτρονικής σκηνής του Ζάγκρεμπ και του indie κινήματος της Ισλανδίας. Συνήθως τσιμπάει αυτά τα τραγούδια από ξένους φίλους του. Γίνεται μέλος μόνο σε γκρουπ που έχουν κάτι να πουν, τα οποία επίσης δεν ξέρει ούτε η μάνα τους. Μπορείς να δοκιμάσεις να ποστάρεις κάτι "κοινό" στο προφίλ του. Συνήθως θα γελάσει: "xaxaxxaax! ti einai auto??? oh dear...". Κάνει πως έχει ξεχάσει τις εποχές που χτυπιότανε με ο αετός πεθαίνει στον αέρα. Μπορεί να μην το σβήσει. Αλλά θα θυμώσει. Πολύ....

5. Ο ρετροσπεκτίβας
Ο ρετροσπεκτίβας έχει στο μυαλό του μια καλλιτεχνική βάση δεδομένων. Είναι ο άνθρωπος που ακούει συχνότερα την φράση "που το θυμήθηκες αυτό ρε;;". Το προφίλ του είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, με φωτογραφίες από όλο το καστ του ρόδα τσάντα και κοπάνα, σπάνιο ντοκουμέντο του Τσάκωνα με μαλλιά, την πρώτη εμφάνιση του Γονίδη με χαίτη λασπωτήρα, επικές διαφημίσεις και κινούμενα σχέδια. Οι εννιά στους δέκα ρετροσπεκτίβες έχουν φωτογραφία προφίλ τον Καμπαμαρού και ο ένας που μένει τον Σογκόκου ή τον Λάιονο.

6. Ο ανασφαλής
Ο πιο εύκολος τρόπος να εντοπίσεις τον/την ανασφαλή είναι η υπέρμετρη προσπάθεια να φανεί σέξυ. Οι άντρες αναγνωρίζονται από το κλασσικό φανελάκι ασορτί με γυαλιά ηλίου για να μην φανεί ότι θα τους ξεκολλήσουν τα μάτια από το πολύ σφίξιμο. Οι γυναίκες από "περίεργες" ημίγυμνες πόζες που έχουν κάτι να πουν-στο πουλί, πειραγμένο φωτισμό για να κρύβει τις ατέλειες και τα περίφημα χείλη του ροφού. Ο ανασφαλής θα κάνει τα πάντα για να αποκτήσει ένα σχόλιο eisai kavla mwroooo, ξεκινώντας από τις φωτογραφίες και περνώντας σε status όλο υπαινιγμούς. Είναι αυτός που θα ανεβάζει καθημερινά application μετρητή πόσο σέξυ νιώθεις σήμερα, πόσο σέξυ είναι το όνομά σου, πόσο καλά φιλάς, ποια είναι η αγαπημένη σου στάση κλπ. Το πιο εκνευριστικό που μπορείς να του κάνεις είναι να γίνεις αφοπλιστικά ειλικρινής με σχόλια τύπου wraia vyzia. Α να χαθείς ανώμαλε, δεν πρόσεξες τα μάτια μου;

7. Ο κομαντάντε
Ο εμφανώς πολιτικοποιημένος κομαντάντε φροντίζει κάθε μέρα να ενημερώνει για τις απόψεις του κόμματος από το άσυλο μέχρι το νέο dvd της Τζούλιας. Και κυρίως με ποιο παρακλάδι του πολιτικού χώρου είναι τσακωμένος αυτό τον μήνα. Κάτω από τα ποστ του τα σχόλια δεν πέφτουν κάτω από 10, και είναι όλα από τα συντρόφια. Άμα εκφράσεις διαφορετική άποψη θα πέσουν όλοι συντονισμένα να σε φάνε, οπότε όλοι οι άλλοι τον αγνοούν. Αναπολεί συχνά με νοσταλγία τον Δεκέμβρη του 2008 όπως άλλοι αναπολούν την πενταήμερή τους. Κρατά καθημερινά το κέφι μας στα ύψη με τραγούδια του Θεοδωράκη, και στην διονυσιακή, απίστευτη, αναπάντεχη χαρά του, το φτάνει βαριά μέχρι Άσιμο.

8. Ο Ντιτζέι
Και μια ωραία μέρα βλέπεις στο προφίλ σου ένα DJstathisG likes this. Μα ποιος είναι ο DJstathisG;; Είχα εγώ τέτοια επαφή; Είναι ένας παλιός γνωστός Στάθης που μια μέρα αποφάσισε να γίνει ντιτζέι. Βομβαρδίζει τους πάντες με τα "τρελά mix" του, τα οποία είναι δυο πρόσφατες επιτυχίες που όταν τελειώνει η μια αρχίζει η άλλη. Τόσο απλά! Ενημερώνει μονίμως για τις επερχόμενες εμφανίσεις του σε διάφορα club, οι οποίες μυστηριωδώς ακυρώνονται πάντα τελευταία στιγμή λόγω ίωσης.

9. Ο χωρισμένος
Το προφίλ του χωρισμένου γίνεται εύκολα αντιληπτό από την απότομη συγκέντρωση των πιο πικρόχολων τραγουδιών που έχει βγάλει η παγκόσμια δισκογραφία. Η διαφορά του χωρισμένου από τον μονίμως κλαψομούνη είναι ότι στου χωρισμένου θα πλακώσουν άμεσα όλοι οι φίλοι του για like συμπαράστασης. Ο σκληροπυρηνικός χωρισμένος θα συνοδεύσει τα τραγούδια και με επεξηγηματικές λεζάντες για τη δόλια του καρδιά, θα γίνει μέλος σε όλα τα συναφή γκρουπ με βαρύγδουπα αποφθέγματα και την επόμενη βδομάδα θα ανεβάσει το "σφύριξα κι έληξες" και μια φωτογραφία από μπουζούκια σε κατάσταση μέθης.

10. Το τσόλι
Ενώ όλα τα προηγούμενα καρύδια είναι λίγο πολύ unisex, το τσόλι είναι θηλυκού γένους. Με μια πρώτη ματιά πρόκειται για έναν απολύτως φυσιολογικό χρήστη του facebook. Το προσεκτικό όμως μάτι θα αντιληφθεί την άσκοπη και επί ματαίω χρήση όλων των λέξεων που σχετίζονται με το "Θεός". Το τσόλι συναναστρέφεται τα άλλα τσόλια και έχουν την ιερή υποχρέωση να σχολιάζουν η μια τις φωτογραφίες της άλλης πάντα με το σχόλιο "eisai thea agapi mouuuuuu!!!" ή το πιο περιεκτικό "theaaaaaaaa!!". Για έναν περίεργο λόγο που δυσκολεύομαι να καταλάβω το τσόλι έχει πάντα στις φωτογραφίες του εικόνες από παρασάνταλα παπούτσια τύπου lady gaga, ή εικόνες από άσχετα ξεκάρφωτα χείλια. Τα οποία συνοδεύονται βεβαίως βεβαίως από το σχόλιο "theikoooooo". Έχει μεγάλη αγάπη στον Χατζηγιάννη ο οποίος είναι -μαντέψτε- "theosssssss". Είναι μέλος σε όλα τα γκρουπ που αναφέρουν την λέξη γυναίκες. Πόσες γυναίκες μπορούμε να μαζευτούμε για να νικήσουμε τους άντρες (lame...), οι ωραιότερες γυναίκες είναι οι μελαχρινές/ξανθές, είμαι γυναίκα και γουστάρω κλπ...

11. Ο νυκτόβιος
Κλασσικό. Κάθε του έξοδος μοιάζει με ανταπόκριση. Πριν: @balux!!!! Κατά την διάρκεια: balux ta spameeee!!!! Πριν το τέλος: balux ws to prwiiiii!!! Την επόμενη: hangover.....:-( Προσωπικά όταν περνάω τόσο ωραία δεν ασχολούμαι με το κινητό ούτε αν περιμένω sms από τον πάπα τον ίδιο, πόσο μάλλον να κάτσω να δώσω αναφορά..

12. Ο Σέρλοκ Χολμς
Πολύ πρόσφατο καρύδι του facebook. Είναι όλοι αυτοί που ασχολούνται παθολογικά με τις καινούργιες μούφες εφαρμογές "δες ποιος κοιτάει το προφίλ σου, δες ποιος κοιτάει το προφίλ σου 100% δοκιμασμένο, δες ποιος κοιτάει το προφίλ σου μέρα νύχτα γιορτές και αργίες, δες ποιος κοιτάει το προφίλ σου και αν αγγίζεται όταν το κάνει αυτό" και πάει λέγοντας. Τι περιμένουν δηλαδή να ανακαλύψουν που δεν το ξέρουν ήδη; Αφού είναι στάνταρ. Το προφίλ σου κοιτάνε οι φίλοι σου όταν βαριούνται, ο γκόμενός σου αν έχεις σχέση, αυτός που βγαίνεις αυτό τον καιρό αν δεν έχεις σχέση, κάνας πρώην, το ψυχάκι που πριν κάτι μήνες είχατε βγει ραντεβού και ακόμα ελπίζει και παλιοί κουτσομπόληδες συμμαθητές για να δουν πως έχεις γίνει και τι κάνεις στη ζωή σου. Και εσχάτως εγώ, για να κάνω την έρευνά μου!!


16 σχόλια:

  1. Αγαπητή pasxalitsa, εύγε! Υπάρχει και μία ακόμη κατηγορία: των τρολ και των ψευδών προφίλ.

    Θέλετε να γίνουμε φίλοι; (http://www.facebook.com/konstantinos.kantakouzinos)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΕΙΚΚΟΟΟΟΟΟΟΟΟ το ποστ!Είσαι ΘΕΑΑΑΑΑΑ! Τι ΘΕΑ,ΘΕΑΡΑΑΑΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχαχαχαχ! Πεθανα στα γελια λεμε...!! Ειναι ολα τοσο μα τοσο αληθεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ειμαστε κι εμεις εκει
    μπαινουμε και ξεμπουρδελευουμε γκρουπ χρυση αυγη και πορτοκαλι δειλινο,επισης ρατσιστες
    επισης καμενους με γκρουπ "εξω οι αλλοδαποι που τρνε σκυλια"
    troll activism εχει χαβαλε
    κραξιμο
    τσατιλες
    να δεις βρισιμο που λεγαμε ταπα και κοντο τον φουκακη απο το big brother
    ολοι οι κριτικοι μας βριζαν ,εμεις τους μπουρλοτιαζαμε και ηταν υπεροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κωνσταντίνε Καντακουζηνέ αναμείνατε request μου!

    Stewie Griffin δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι κρύβεις μέσα σου ένα ΤΣΟΛΙ!

    Venea ευχαριστώ! Μα εννοείται ότι είναι αληθινά, στο τσακ ήμουν να δώσω και πιο σαφείς περιγραφές με στοιχεία...

    kounela χαχαχαχαχ! Όχι, δεν έχω ασχοληθεί με το ευγενές άθλημα του trolling. Λίγο δούλεμα στον Φουκάκη πάντως δεν θα με χάλαγε...

    Μικρέ Μπετόβεν ξέρω ότι το θέμα ήταν λίγο Β, αλλά η αμέσως επόμενη επιλογή ήταν μίρλα για γκομενικά. Οπότε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και παραθέτω αληθινό status γνωστού καρυδιού:

    meta th xthesini vradia sto vega prepei na xekourastume nomizw•••***•••

    ????? γιατί ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προσθέτω και την κατηγορία μαρινάκης η οποία βγάζει ανακοίνωση μετά απο κάθε αγώνα του παναθηναικού και μιλάει για διαιτησίες. Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχει και το hide. Επίσης πολύ κουραστική είναι και η κατηγορία του γαμάτου που μας θυμίζει πόσο τέλεια περνάει και για κάποιον λόγο πάντα στα αγγλικά πχ. ''me,johnjohn,bigcris and crazylazy rocked hard last night .Yeaaaaah i love you guys...'' ή ''a cup of tea and some Kundera is all you need'' Βρε θα σου ξηγήσω κανά Κούντερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χεχε πραγματικά υπάρχουν αυτές οι "φυλές" στο facebook, περισσότερο απ'όλους απεχθάνομαι τους ανασφαλείς, δε μπορώ άλλο να βλέπω γκόμενους και γκόμενες, φτάνει πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά δεν υπάρχεις, χαχαχαχα. Εντάξει τουλάχιστον τους περισσότερους απλά τους λυπάσαι, αλλά ο παιχνιδάκιας σου σπάει και τα @@. Ανοίγεις το προφίλ και έχεις 149 notifications. Papatza sent you a request in Fashion World. Άσε που αν κολλήσεις με το παιχνιδάκι την πάτησες. Πιο εύκολα κόβεις το τσιγάρο. Καλέ έχω κολλήσει κι εγώ στο παρελθόν, μήνες έκανα για να συνέλθω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. W pasxalitsa poso xairomai pou se anakaliptw kai poso lipamai pou mallon den grafeissss pia..

    SE OSA LES KARALIKEEEEEEE

    XXXXXXXX sorry gia ta misita greklish alla gia kapoio logo den mporw na grapsw edw ellinika..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εμ, γι'αυτό μπλοκάρουμε ο,τι παιγνίδι παίζουν οι παιχνιδάκηδες και ξενοιάζουμε από τις ειδοποιήσεις γι'αυτά, τουλάχιστον.

    Πού αλητεύετε μαδάμ πασχαλίτσα; =.=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. δεν ξέρω αν γελάω περισσότερο με την ανάρτηση ή με τα σχόλια!

    καλώς σε βρήκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. θα θελα να ήξερα εγω σε τι κατηγορία θα ήμουν όταν είχα...
    χαλάστηκα με τα τσόλια και τους δήθεν και το έκλεισα. και δε σκοπεύω να το ξανα ανοίξω ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. All I needed to do was get visitors to test the way forward for your skin color and ageing and make the perfect epidermis restoration and rebirth procedure possible.
    Author's external home page...
    The overview of these in the skin they decrease as we
    grow old. [url=http://troyunx.com/groups/zero-wrinkle-cream-with-retinol-battles-wrinkles-and-fine-lines/]http://antiwrinklecream247.
    com[/url] This powerful active ingredient helps tissue http://studentkaren.
    se/wiki/index.php?title=Best_All-natural_Anti_Aging_Cream_to_get_rid_of_Brown_Pores_and_skin_Spots_and_Darker_Wrinkles_Under_The_Eyes most likely not.


    Also visit my blog ... anti wrinkle cream

    ΑπάντησηΔιαγραφή